Konkurencja dla deski drewnianej – deska bambusowa
Choć deska drewniana nadal jest chętnie wykorzystywana przez kucharzy, zarówno tych profesjonalnych, jak i amatorów, konkurencja nie śpi. na rynku pojawiają się coraz to nowsze propozycje, które mają przyćmić królową. Dziś chcielibyśmy pokazać Wam, co oprócz deski drewnianej, na której sery prezentują się idealnie, oferuje nam rynek. Zachęcamy do lektury.
Bambus – to on zastępuje deski drewniane
Jeszcze do niedawna nikt o nim nie słyszał. Obecnie bambus pojawia się wszędzie. Za sprawą swoich właściwości, możemy go spotkać także w kuchni. Każdy, kto widzi bambusową deskę do krojenia myśli, że ta wykonana została z drewna bambusowego. Okazuje się, jednak, że to nieprawda. Deski produkowane są z specjalnie sklejonej ze sobą trawy. Ci z Was, którzy myślą, że twór ten będzie miękki i niezdatny do użytku, są w błędzie. Okazuje się, że dobrze posklejane i zaimpregnowane płaty trawy są o wiele twardsze niż drewno bukowe, czy inne dostępne w naszym kraju. Co więcej, trawa bambusowa jest lekka, dzięki czemu również deska bambusowa będzie znacznie lżejsza niż drewniana.
Jak się okazuje rozwiązanie to ma wiele zalet, jednak do najważniejszych należą:
- szybsze schnięcie niż deska drewniana. Co więcej, bambus nie chłonie wody w tak dużym stopniu, jak jak drewno, z którego wykonane zostały deski kuchenne;
- do deski bambusowej nie przenikają zapachy i zarazki, ponieważ włókna trawy zostały ułożone poprzecznie;
- deska bambusowa, podobnie jak deska drewniana, nie tępi noży.
Biorąc powyższe pod uwagę, nie ma się czemu dziwić, że to rozwiązanie ma coraz większą rzeszę fanów.