Jaką deskę do krojenia wybrać?

Deska do krojenia obowiązkowym wyposażeniem w każdej kuchni

Każdy kto gotuje doskonale wie, że bez deski do krojenia w kuchni nie w sposób funkcjonować. Warto zadbać o to narzędzie w bardzo dobrej jakości. Istotne pod tym względem są także kwestie praktyczne i bezpieczeństwo. Stąd też przed zakupem deski do krojenia warto się zastanowić nad kilkoma jej cechami. Z czego powinna zostać wykonana? Co z odpornością na bakterie?

Deski drewniane i ich antybakteryjność

Drewno z racji swoich właściwości chwalone jest za swoją antybakteryjność. Jednak znajdą się i takie osoby, które uważają, iż materiał ten stanowi doskonałe środowisko rozwoju bakterii, gdy jest niemyty i niewycierany. Istnieje taka możliwość, że przy każdym następnym krojeniu pod naciskiem noża mogą uwalniać się zarazki. W rzeczywistości prawda leży po środku, ponieważ dębowe deski wykazują właściwości bakteriobójcze. Im twardsza deska, tym zasklepianie drobnych nacięć jest łatwiejsze. Wadą desek drewnianych jest nasiąkanie wodą, z tego powodu nie można ich myć w zmywarce.

Deski bambusowe rozwiązaniem wielu problemów

Wielu osobom błędnie kojarzy się bambus jako rodzaj drewna. Tak naprawdę jest to specjalnie sprasowana trawa. Odpowiednio zaimpregnowana jest dwukrotnie twardsza od drewna dębowego lub buku. Jednocześnie bambus jest lżejszy i nie chłonie wody. Deski bambusowe nie niszczą noży, a specjalne ułożenie traw sprawia, że nie powstają szczeliny. Pod względami higienicznymi wyróżniają się na tle desek z innych tworzyw.