Nóż a deska do krojenia – kwestia doboru akcesoriów kuchennych

Duet, który trudno dopasować

Kupując nowy nóż wiele osób zapomina, że warto też przy okazji wybrać odpowiednią deskę do krojenia. Drewniana i wykonana z wyselekcjonowanego i wysokogatunkowego drewna nie zawsze może być dobrym wyborem. Niekiedy jesteśmy bardziej skłonni dobrać deskę do już posiadanych ostrzy. W tym przypadku nie jest trudno o dysonans. Najczęściej wysokiej jakości nóż zmaga się z plastikową deską lub wieloletnią i już zużytą z drewna, które od pewnego czasu stało się źródłem mikrobów.

Deska do krojenia przyjacielem każdego mistrza kuchni

Bez deski ani rusz! Warto zainwestować kilkadziesiąt złotych w wysokiej jakości drewnianą deskę kuchenną. Jednak na jaką się zdecydować, aby przewidzieć każdy rodzaj stosowanego noża? W ostatnim czasie deski bambusowe są rozchwytywane przez wielu, a samo tworzywo uważa się za absolutny top. Bambus wystarczy systematycznie smarować olejem jadalnym i przecierać wilgotną szmatką z wodą lub sodą oczyszczoną, solą.

Deski bambusowe nie wpływają na ostrze noża

Podkładki do krojenia z bambusa nie będą tępić noży, ani ich rozwarstwiać. Tym samym nie dojdzie do zalęgnięcia się bakterii w samej desce. Deski bambusowe za sprawą swoich właściwości mogą posłużyć wiele lat, jeśli nie będą wystawiane na słońce i systematycznie poddawane impregnowaniu. Wówczas tarcie ostrza noża nie wpłynie w żaden sposób na strukturę drewna. Jak widać, doskonała współpraca na polu nóż-deski bambusowe jest możliwa!