Poprawne impregnowanie deski bambusowej

Czysta deska podstawą zdrowej kuchni

Deski bambusowe coraz częściej pojawiają się w polskich kuchniach stając się nieodłącznym elementem wyposażenia. To na nich krojony jest codziennie chleb, mięsa oraz warzywa. Praktycznie żadna czynność w kuchni nie może się bez nich obejść. Przy takiej częstotliwości użycia należy o nie odpowiednie zadbać, aby nie stały się siedliskiem zarazków. Warto zastanowić się, w jaki sposób je czyścić i impregnować.

Im twardsza, tym lepsza

Akcesoria kuchenne takie jak deski bambusowe są cenione ze względu na swoją wytrzymałość oraz niewysoką cenę. To w pełni naturalny materiał, który nie zatrzymuje zapachów, ani też nie wsiąka cieczy. Im twardsza odmiana bambusa, tym deska będzie bardziej wytrzymała i mniej podatna na negatywne zjawiska. Zdaniem specjalistów z zakresu gastronomii i gotowania – deski bambusowe są jednymi z najlepszych akcesoriów w kuchni. Stąd też ich konserwacja jest bardzo ważna.

Jak impregnować deski bambusowe?

Drewno bambusowe nie pochłania zapachów żywności, z którą ma styczność, lecz wymaga to systematycznej impregnacji tego materiału. Do tego wymagany jest olej jadalny. Mniej więcej raz na dwa tygodnie deski bambusowe należy poddać odkażaniu za pomocą sody oczyszczonej, octu lub cytryny z solą. W ten sposób czyszczona deska posłuży przez lata. W przypadku, gdy bambus będzie mocno zabrudzony, to warto przetrzeć go wilgotną szmatką z płynem do mycia naczyń. W razie silniejszych plam warto sięgnąć po ocet lub cytrynę i sól.