Czekolada w kosmetologii – wszystko o jej właściwościach
Roztopioną czekoladę nie tylko spotykamy zaglądając do filiżanki Lubiana. Można też ją spotkać w gabinecie kosmetycznym. Poza walorami smakowymi ma też właściwości zdrowotne. Płynna czekolada jest niezwykle aromatyczna i delikatna. Maseczka w takiej formie sprawia przyjemność, odprężenie i wygładza skórę. Czekolada jest źródłem witamin i soli mineralnych, które pozytywnie wpływają na kondycję skóry. Dzięki temu uzyskujemy uczucie elastyczności i jędrności. Twarz dzięki odprężeniu nie zdradza symptomów zmęczenia.
Czekolada wpływa także na redukcję cellulitu. Czekolada uwalnia także endorfiny, które są odpowiedzialne za doskonałe samopoczucie. Po zabiegu czekoladowym na twarz lub inne partie ciała odczuwa się odprężenie, rozluźnienie i dobry nastrój. Takie oblicze czekolady odkrywa przed nami całkiem nowe możliwości. Okazuje się, że w naszej spiżarni mamy niezwykłe bogactwo witamin kojących skórę. Zawarty w czekoladzie kakaowiec jest znakomitym potencjałem w przemyśle kosmetycznym. Poza kosmetologią również medycyna czerpie z zasobów jakie kryje w sobie czekolada. Stosowanie czekolady ma także właściwości łagodzące uczucie stresu. Ponadto wspomaga mózg w wysiłku intelektualnym.
Czekolada jest zdrowym wynalazkiem. Jednak spożywana w nadmiarze staje się szkodliwa. Przede wszystkim dlatego, iż jest produktem wysokokalorycznym. O ile czekolada jest wskazana dla człowieka, naszym czworonożnym przyjaciołom nie należy jej serwować. Może to spowodować zaburzenia układu pokarmowego.