Konserwujemy deski do krojenia – na co zwrócić szczególną uwagę?
Nie ulega wątpliwości, że chcąc zachować długą żywotność desek do krojenia, trzeba je odpowiednio zaimpregnować. Szczególnie deska drewniana powinna być traktowana w odpowiedni sposób. Dziś podpowiemy Wam, jak odpowiednio potraktować deskę do krojenia wykonaną z drewna, aby ta już na samym starcie była bezpieczna dla zdrowia jej użytkowników. Mamy nadzieję, że nasz porady sprawią, że przekonacie się do tego produktu.
Przed pierwszym użyciem
Nabywając drewnianą deskę do krojenia, należy pamiętać, że zanim użyjemy jej po raz pierwszy, powinna zostać odpowiednio zabezpieczona. Do tego celu posłużyć nam może olej spożywczy lub specjalny olej do blatów, który dopuszczony został do kontaktu z żywnością. Osobiście, jeśli nie ma potrzeby używania specjalnych preparatów, my bylibyśmy za użyciem tego pierwszego, który na co dzień wykorzystywany jest do smażenia wszelkiego rodzaju potraw. Co da nam taka impregnacja?Przede wszystkim zamknie w drewnie wszystkie otwarte pory, co spowoduje, że do deski nie będzie przenikała wilgoć i bakterie.
Jeśli myślicie, że pierwsza impregnacja wystarczy na całą żywotność deski, musimy Was rozczarować. Deskę drewnianą trzeba będzie regularnie nacierać olejami jadalnianymi, aby ta wytrzymała w kuchni jak najdłużej. Najlepiej zatem, aby oleje wcierać raz w tygodniu, jeśli jednak nie macie czasu na tego rodzaju zabiegi, można również czynić to raz na miesiąc. Dzięki temu będziecie mieć pewność, że deska będzie zawsze gotowa do użycia.