Jak zatamować krew po skaleczeniu podczas krojenia?
Czym jest skaleczenie i dlaczego warto zadbać o ranę?
Podczas krojenia można się skaleczyć. Na pozór niewielka rana może okazać się dokuczliwa, jeśli odpowiednią o nią nie zadbamy. W zależności od głębokości rozcięcia należy zastosować kilka podstawowych zasad. Samo skaleczenie to przerwanie struktury tkanki skórnej. Jej prawidłowe oczyszczenie jest niezwykle ważne, gdyż zapobiegnie rozwojowi zanieczyszczeń i bakterii. Zatamowanie krwi i dezynfekcja skaleczonego miejsca umożliwi prawidłowe gojenie.
Pierwsza pomoc w przypadku skaleczenia
W momencie, gdy będziemy świadkami rozcięcia naskórka w pierwszej kolejności należy zwrócić uwagę na ogólny stan osoby, której skaleczyła się. Niepokojące objawy to bladość, zaburzenia krążenia a nawet oddychania. Następnie należy zatamować krwawienie przez ucisk chusteczką lub materiałem. W momencie, gdy krew przestanie obficie wyciekać można przejść do dezynfekcji i założenia opatrunku.
Nie zapominaj o przyborach kuchennych
Jeśli opanujemy sytuację to nie należy zapominać o przyborach kuchennych, które w wyniku wypadku mogły zostać zabrudzone. Deski do krojenia bambusowe, szklane czy plastikowe bez względu na rodzaj należy natychmiast zdezynfekować. Najlepiej użyć roztworu soli z cytryną lub przetrzeć pod bieżącą ciepłą wodą. Podobnie postępujemy z nożem, który spowodował skaleczenie. Jeśli nie wykonamy tych działań, to nieczystości mogą zostać wchłonięte głębiej i przyspieszyć rozwój niebezpiecznych dla zdrowia bakterii.