Chlebownik wiszący na ścianie czy tradycyjny – co wybrać?
Nie ulega wątpliwości, że chlebownik jest niezbędnym elementem w każdej kuchni. To w nim przechowuje się pieczywo, aby to było zawsze świeże i chrupiące. Szukając odpowiedniego można zgubić się w gąszczu propozycji, jakie mają dla nas ich producenci. Jedną z nich jest wiszący chlebownik, który idealnie sprawdza się w małych kuchniach. Nie wszyscy jednak wiedzą, że takie rozwiązanie istnieje, a ten artykuł ma im to uświadomić. Dziś jednak nie będziemy rozwodzić się nad zaletami i wadami tego rozwiązania. Chcemy bowiem porównać je z tradycyjnym chlebakiem, który używany był przez nasze mamy i babki. Mamy nadzieję, że nasz tekst pomoże Wam podjąć odpowiednie decyzje względem chlebaka.
Na co zwrócić uwagę podczas wyboru chlebaka wiszącego?
Decydując się na wiszącą wersję chlebaka, należy sprawdzić, jak go zamontować na ścianie. Dzięki temu od razu będzie można odpowiedzieć sobie na pytanie, czy będzie stabilny i bezpieczny dla domowników czy nie. Warto na opakowaniu sprawdzić, jak dużo pieczywa się w nim zmieści. Jego udźwig jest niezwykle istotny.
Ci, którzy nie są przekonani do powyższego rozwiązania, mogą zawsze postawić na tradycyjny chlebownik. Możliwości mają w tym wypadku wiele, ponieważ mogą wybierać spośród:
tradycyjnego drewnianego chlebaka, który w naszych domach pojawia się od zarania dziejów;
- chlebaka połączonego z deską do krojenia – ta może wysuwać się spod chlebaka lub być jego pokrywką;
- ceramicznego chlebaka;
- chlebaka wykonanego ze stali nierdzewnej lub tworzywa sztucznego.
Powyższe dzielą się jeszcze na inne kategorie, choćby chlebaki retro, skandynawskie i nowoczesne.