Co dyskwalifikuje przybory kuchenne wykonane z tworzywa sztucznego?
Na rynku istnieje ogromna ilość przyborów kuchennych wykonanych z różnych materiałów, które konkurują ze sobą. Można spotkać te stworzone z drewna, metalu i tworzyw sztucznych. Te ostatnie są coraz częściej wybierane przez gospodynie domowe, ponieważ mają wiele zalet.
Mogą być nie tylko designerskie, dzięki czemu doskonale wpasowują się w każdą kuchnię, ale również nie straszne są im kwasy, alkohole czy bakterie. Nic zatem dziwnego, że gospodynie domowe tak bardzo je pokochały. Okazuje się jednak, że na świecie nie ma rzeczy idealnych. Co to znaczy? Tylko tyle i aż tyle, że również chochla do zupy, którą kochacie, a która została wykonana z polietylenu, posiada wady. Jakie? Dowiecie się z poniższego artykułu.
Wybieraj tylko te z pewnych źródeł
Jak można się spodziewać, podczas produkcji akcesoriów kuchennych z tworzyw sztucznych, mogą do nich dostać się niepożądane związki. Warto zatem przed zakupem tego rodzaju akcesoriów dokładnie sprawdzić źródło, z którego pochodzą, aby uniknąć rozczarowania. Niektóre z nich, szczególnie te, które produkowane są we wspomnianych niepewnych źródłach mogą w swym składzie zawierać związek chemiczny, który wydziela się podczas wysokich temperatur, szczególnie jeśli chochla czy inny przyrząd kuchenny są uszkodzone. Związek ten nosi nazwę bisfenol A. Badania pokazują, że wchłaniany do organizmu może powodować nie tylko pojawienie się nowotworów, ale również otyłość, czy zaburzenia hormonalne.