Fantazyjne posiłki. Dlaczego jemy oczami?
Sposób podania dania oraz jego konsystencja nie jest bez znaczenia. Mawia się, że jemy oczami. Szczególnie dotyczy to dzieci, a zwłaszcza tych, które są na bakier z jedzeniem. Gdy rodzice martwią się o swojego niejadka mogą wykorzystać sposób kreatywnego podania jedzenia na talerzu. Na pewno jest to większa zachęta niż położenie kupki ziemniaków obok surówki i kotleta.
Niektóre potrawy odstraszają swoim wyglądem i kolorem. I nawet jeżeli są pyszne i zyskałyby uznanie konsumenta, nie jest on w stanie przekonać się do ich spożycia z uwagi na design talerza. Zmysł wzroku odgrywa ważną rolę w pobudzaniu naszego apetytu. Wystarczy zrobić prosty eksperyment i położyć na jednym talerzyku kawałek chleba z szynką a na drugim kawałek chleba z szynką w kształcie głowy myszki z wąsikami ze szczypiorku oraz oczkami z ketchupu. Podać dwa talerze dziecku i pozwolić mu dokonać wyboru.
Oczywiście wybierze to, co dla niego atrakcyjniejsze, czyli talerz z kanapką w kształcie myszki. Każdy umysł tak działa. Na tej zasadzie dobieramy nie tylko potrawy, ale odzież, perfumy, a nawet znajomych. W przypadku potraw ważne jest by były urozmaicone kolorowo. To przykuwa uwagę. Sposób podania jest patentem na apetyt. Filiżanka z czajniczkiem w towarzystwie finezyjnie i fantazyjnie podanej potrawy jest kluczem do sukcesu.
Na pewno żołądek niejadka docenia takie starania i stanie się bardziej otwarty na nowe smaki i gotowy by je przyjąć. To też doskonałe kształcenie własnego warsztatu kulinarnego. Nuda i rutyna także i w kuchni zniechęcają i zabijają potencjał.