Filtry do kawy w ekspresie ciśnieniowym, czyli jak można uzyskać dawkę kofeiny?
Spożywamy kawę wiedząc, że jest w niej kofeina. To ta substancja, która odpowiada za energetyczne działanie kawy. Czasami jednak zapominamy, że ta sama substancja tylko, że w formie teiny jest zawarta w herbacie. Jeżeli ktoś z uwagi na sytuację zdrowotną musi się kawy wystrzegać,zawsze może sięgnąć po kubek aromatycznej herbaty, która tak jak i kawa może być podana w różnych odsłonach.
Przykładem może posłużyć niezwykła moc herbaty zimowej, której kompozycja to tak naprawdę kwestia kreatywności. To, co nam w duszy gra może znaleźć się w kubku zimowej herbaty. Warto zadbać o wyjątkowy jej smak i aromat. Aby zyskać powodzenia można wykorzystać składniki,które w połączeniu z herbatą tworzą harmonię. Do zaparzonej czarnej herbaty możemy dodać wiśnie z konfitury, jagody i żurawinę. Dodatkowo można pokroić kilka plasterków jabłka i tez wrzucić do szklanki.
Ponadto można dodać wyjątkowy aromat dzięki cynamonowi, imbirowi i cytrynie. Jako środek słodzący lepiej wykorzystać naturalny miód niż cukier. Całość warto podawać w dużych szklankach przystosowanych do podawania gorących napojów. Wówczas temperatura naparu nie przenosi się na dłonie. Ponadto w szklance taka kompozycja kolorów prezentuje się niebywale okazale. Jest to wspaniały pomysł na podjęcie gości w zimowe wieczory.
Oczywiście jest też to sposób na profilaktykę infekcji. Podanie herbaty i uzupełnianie jej o składniki dodatkowe może stać się powodem powstania niezwykłych smaków.