Metalowy, ceramiczny, bambusowy – który chlebownik będzie najlepszy?
Już na samym początku napiszemy, że nie ma jednoznacznej odpowiedzi na zadane w tytule pytanie. Dlaczego? Otóż, każdy ma inny gust, co oznacza, że każdemu będą podobały się inne dodatki czy wystrój wnętrz. Również chlebownik będzie rozwiązaniem, które może przysporzyć wielu kłótni. Dzisiejszy artykuł ma na celu przedstawienie za i przeciw różnych rozwiązań. Argumenty te mają sprawić, że dokonasz świadomego wyboru określonego rozwiązania.
Metalowy chlebownik dla tych, którzy kuchnię omijają szerokim łukiem
Kolor chlebaka to jedno, zaś materiał, z którego został wykonany to drugie. Obecnie często wybieranym rozwiązaniem są metalowe chlebaki, których pokrywka została wykonana z bambusa. Rozwiązanie to pozwala upiec dwie pieczenie na jednym ogniu – jeden przedmiot może być nie tylko chlebakiem, ale również deską do krojenia. Takie rozwiązanie doskonale sprawdza się w małych kuchniach, w których właściciele walczą o każdy centymetr powierzchni. Tutaj warto pokusić się o prostokątny chlebak, który będzie można postawić praktycznie w każdym miejscu.
Pamiętaj jednak, żeby metalowego chlebaka nie stawiać blisko kuchenki. Ten bowiem szybko się nagrzewa, co niestety zmienia smak pieczywa. Jeśli zatem lubisz smak chleba prosto z piekarni, a jednocześnie uwielbiasz gotować, ten produkt niestety nie sprawdzi się w Twojej kuchni. Jest to jego minus. Jeżeli jednak nie jesteś mistrzem kuchni, a Twoja obecność w niej sprowadza się do zrobienia kanapek, możesz mieć fajny chlebownik za małe pieniądze.