Od ziaren, poprzez filtry do kawy, aż do kubka termicznego
Używając ekspresu ciśnieniowego uzyskujemy napar, który w zależności od potrzeb umieszczamy w odpowiednim naczyniu. Zazwyczaj w domu stosujemy kubek lub filiżankę. Jednak jeśli zależy nam na spożywaniu kawy na wynos należy pomyśleć o praktycznym rozwiązaniu. W tym celu można wykorzystać termos lub kubek termiczny, które utrzymują ciepło napoju wewnątrz przez kilka godzin.
Możemy sobie przygotować świeżą kawę i zabrać ją na wykłady na uczelnię, jazdę pociągiem lub do pracy. Jest to tez sposób by móc cieszyć się aromatyczną kawą na pikniku w plenerze. Kubki termiczne są bardzo proste w obsłudze. Najczęściej w swojej pokrywce mają przycisk,który po naciśnięciu staje się miejscem, z którego można spożywać kawę. Warto zawsze pamiętać o zabezpieczeniu kubka i upewnieniu się, że jest zamknięty i nic z niego nie cieknie. Może to przysporzyć sporych kłopotów,np. jeśli kubek umieścimy w torbie lub plecaku.
Warto zawsze się upewnić, że uszczelka jest an właściwym miejscu. Kubek termiczny należy dokładnie myć po każdym użyciu, aby nie pozostał brud czy osad, które mogą się ukryć pod uszczelką. Myjemy kubek płynem do mycia naczyń wewnątrz i z wierzchu. Po jakimś czasie należy wymienić kubek na nowy, ponieważ może nie działać jak pierwotnie. Warto mieć to na uwadze. Także jego warstwa zewnętrzna może ulec zniszczeniu. Kubki mogą być wykonane z metalowej powłoki lub z plastiku. Metalowe na pewno będą trwalsze. Najlepiej stosować w nim zawsze jedne rodzaj napoju, aby zapachy się nie wymieszały i nie stały się niekomfortowym odczuciem.