Szybkie ciasto marchewkowe
Składniki
Do dobrego ciasta marchewkowego, które z takim samym powodzeniem sprawdzi się w formie muffinek, z pewnością przyda się sama marchewka, a konkretnie tyle, żeby po starciu wypełniła całą szklankę. Do tego 1.5 szklanki mąki, 1 szklanka cukru, 3 jajka, po łyżeczce proszku do pieczenia, sody oczyszczonej i cynamonu, 1/2 łyżeczki soli, mała paczka cukru wanilinowego, 2/3 szklanki oleju. Ewentualnie nada się również 1/2 soku pomarańczowego oraz bakalie, orzechy lub rodzynki.
Przygotowanie
Najpierw należy ubić białka jajek, dodając stopniowo cukier. Kiedy powstanie sztywna piana, nastanie odpowiednia pora do dorzucenia mąki, proszku, sody, cukru wanilinowego, cynamonu oraz soli, by wszystko razem ze sobą zmiksować. Po połączeniu suchych składników przychodzi czas na dodanie mokrych, czyli oleju, żółtek jajek i ewentualnie soku, co również trzeba wymieszać. Na końcu należy przesypać startą marchew i (opcjonalnie) bakalie/rodzynki/orzechy, po czym wymieszać wszystko już nie mikserem, lecz drewnianą łyżką
Pieczenie
Opcje są dwie. Można wykorzystać zwykłą formę do pieczenia ciast, można też użyć foremki do babeczek, a więc np. foremkę silikonową. W pierwszym wypadku blachę trzeba wysmarować tłuszczem (np. margaryną) i obsypać bułką tartą lub sięgnąć po papier do pieczenia. W drugim sposobie wystarczy przełożyć powstałą masę do foremek, każdą wypełniając do 3/4.
Niezależnie od wyboru ciasto (lub muffinki) trzeba piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Do sprawdzania stanu wypieku przyda się metoda suchego patyczka.