Z jakiego gatunku drewna powinna być deska do krojenia?
Deski drewniane do krojenia, to niezbędny element wyposażenia każdej kuchni. To na nich możliwe jest krojenie poszczególnych produktów, z których powstaną pyszne potrawy.
Podstawa wyposażenia kuchni
Z tego powodu warto pokusić się o zakup deski, która będzie łatwa do utrzymania w czystości, ani też nie będzie wchłaniała zapachów. Obecna oferta rynkowa jest bardzo bogata, stąd też deski drewniane dostosowane do potrzebz pewnością znajdzie każdy miłośnik gotowania.
Czym wyróżniają się dobre deski drewniane do krojenia?
Im drewno jest bardziej twarde, tym będzie w stanie stawiać większy opór wobec noża. Tego rodzaju deski drewniane ulegać będą mniejszemu naciskowi, dzięki czemu dłużej pozostaną czystsze. Twardy gatunek drewna to odpowiednik wytrzymałości, płytkie nacięcia po pewnym czasie samoistnie mogą zniknąć. Deski drewniane z dębu, jesionu, wiśni oraz akacji są dostępne w wielu sklepach z asortymentem do kuchni. Większą odpornością na uszkodzenia mechaniczne cechują się produkty z cisów, buków i grabów. Jeszcze wydajniejsze w kuchni są deski drewniane z drzew egzotycznych, tj. hebanu, gwajaka czy kokosa.
Od wyglądu i przeznaczenia deski zależy jej cena
Za produkty wykonane z najtwardszych gatunków drewna trzeba bardzo dużo zapłacić. Dla niektórych ten element wyposażenia kuchennego może okazać się to zbyt kosztownym zakupem. Jednak deski drewniane mogą pełnić również funkcję dekoracyjną. Istnieją rodzaje przeznaczone do serwowania różnego rodzaju potraw.