Filiżanka do espresso – czyli łyk energii o poranku
Espresso jest utożsamiane z szybkim przygotowaniem energetycznej dawki kawy. Nazwa oznacza wyrazisty smak naparu kawowego uzyskanego w ekspresie ciśnieniowym. Espresso nie pije się w dużych dawkach lecz jako potocznie zwany stężony łyk. Poleca się wypijanie tej kawy o poranku by zyskać energię na dalszą część dnia. Espresso to specjalna receptura. Temperatura, kolor i pojemność nie są tu kwestią przypadku.
Najlepiej spożywać ten rodzaj kawy nie mając innego posmaku w ustach. Wtedy można się delektować głębią smaku i poczuć prawdziwą esencję kawy. Espresso ma swój rodowód we Włoszech. Włosi podkreślają swoje przywiązanie do tego rodzaju podanej kawy. Czas jej przygotowania oblicza się na dwadzieścia pięć sekund i posiada piankę na wierzchu. Ta pianka to znak rozpoznawczy z uwagi na swój kasztanowy kolor. Espresso stanowi główny składnik innych napojów kawowych takich jak latte macchiato. Jest to najzdrowszy rodzaj kawy, ponieważ nie dodaje się do niej, ani cukru, ani żadnego środka zabielającego. Dlatego jest to napój niskokaloryczny.
Ponieważ jest to mimo wszystko kawa nie należy przesadzać z ilością jej wypijania. Najzdrowszym nawykiem jest espresso o poranku. Najlepszym rodzajem naczynia do parzenia tej kawy jest filiżanka. Znając recepturę przyrządzania espresso można tworzyć fantazyjne napoje kawowe, których espresso będzie bazą. To szczególnie cenna umiejętność dla osób, które wolą łagodne napoje kawowe z dodatkiem innych produktów.