O konkurencji dla deski drewnianej ciąg dalszy – deski z tworzyw sztucznych
Choć nie wyglądają reprezentacyjnie, wiele gospodyń domowych chętnie z nich korzysta. Nie ma się czemu dziwić, ponieważ deski do krojenia wykonane z tworzywa sztucznego, choć prezentują się gorzej na kuchennym blacie niż deska drewniana, są łatwiejsze w utrzymaniu. Chcąc, abyście mieli całkowity pogląd na oferowany przez rynek asortyment, dziś kilka słów właśnie o tym produkcie. Mamy nadzieję, że po porównaniu wszystkich możliwości, dokonacie słusznego wyboru.
Higiena – tutaj wygrywa deska z tworzywa sztucznego
Jak wspomnieliśmy powyżej, pomimo tego, że deska, którą wykonano z plastiku, nie posiada naturalnej powłoki antybakteryjnej, którą może poszczycić się deska drewniana, jest o wiele lepsza do utrzymania w czystości. Dzieje się tak nie tylko dlatego, że spokojnie można myć ją w zmywarce albo doprowadzać do czystości przy użyciu silnych płynów myjących, ale również dlatego, że do jej wnętrza nie przenikają bakterie, które usuwane są podczas mycia. Żeby nie było tak pięknie, musimy uświadomić Was, że ta posiada także wady. Przede wszystkim szybko się niszczą. Noże bowiem, podczas krojenia, pozostawiają na nich brzydkie ślady, których nie sposób usunąć. Co więcej, raczej nie może być mowy o tym, aby plastik samoistnie się zdezynfekował. Okazuje się bowiem, że jest słabym przewodnikiem ciepła, przez co nie osiągnie temperatury, która na to pozwoli.
Jak widać powyżej, choć deska do krojenia wykonana z tworzywa sztucznego ma wiele plusów, ma również minusy, które mogą ją zdyskwalifikować w walce o byt w Waszej kuchni.