Jak uzyskać efekt spienionego mleka?
W kawiarniach otrzymujemy kawę z profesjonalnego ekspresu. Taki zazwyczaj posiada specjalną dyszę do tworzenia spienionego mleka, dlatego może się rozkoszować wspaniałą mleczną pianką na wierzchu kawy. Jednak co zrobić, gdy sami zapragniemy napić się takiej wyrafinowanej kawy w domowym zaciszu?
Okazuje się, że wcale nie musimy posiadać kawiarnianego ekspresu lecz możemy ją wykonać innymi sposobami. Można spróbować elektrycznego spieniacza, który nie musi być bardzo kosztowny. Rozpiętość cenowa jest spora, więc jeśli ktoś chce tylko na własny użytek nie musi aż tak bardzo inwestować. Może efekt nie będzie taki jak w kawiarni ale podobny. Przede wszystkim będzie mniej trwały, czyli pianka szybciej opadnie.
Przydatny okaże się dzbanek do spieniania mleka. Zazwyczaj jego pojemność pozwala na zrobienie więcej niż jedną kawę. Jest on wykonany ze stali nierdzewnej. Można w nim podgrzać mleko do idealnej temperatury. Można sobie i zaproszonym gościom serwować pięknie podaną kawę. Co takiego kryje się w urokliwej piance, iż jest taka istotna w piciu kawy? Przede wszystkim budzi wrażenia estetyczne i smakowe. Jest delikatna, niemalże aksamitna. Dodatkowo jest miejscem, na którym można umieścić potartą czekoladę lub inne elementy dekoracyjne. Pianka stanowi też nieodłączny element różnych rodzajów kaw. Na przykład nie wyobrażamy sobie bez niej kawy latte macchiato. Zawodowcy, czyli bariści na piance mleka tworzą przepiękne wzory, które cieszą oko kawosza.