Filtry do kawy – czyli kropla po kropli aż do sedna sprawy
Kawa zaparzona w ekspresie jest napojem, który kropla po kropli przecieka przez ziarna i staje się esencją. Wypijamy wówczas napój, który daje nam chęć do działania i podnosi ciśnienie krwi. Dla niektórych kawa to coś więcej. Parzenie, przyrządzanie i dekorowanie kawy jest swoistą sztuką. Ozdobny wór jaki można wykonać na spienionym mleku dodanym kawy jest niezwykłym kunsztem,który poprawia nastrój.
Wzory te można wykonać samodzielnie. Może początkowo nie będą tak sprawnie wykonane jak te,które tworzą bariści ale z czasem można nabrać wprawy i przyrządzać sobie i swoim gościom niezwykłe kompozycje. Taki efekt nosi miano latte art. Jest więc to artystyczny wymiar podania kawy. Aby móc go przyrządzić należy na powietrzni kawy rozlewać odpowiednim strumieniem mleko z dzbanka. W zależności od tego jakie chcemy uzyskać wzór taki powinien być strumień. Niekiedy trzeba nim kierować na boki lub delikatnie balansować po powierzchni. Metodą prób i błędów na pewno dojdziemy do sedna sprawy. Rysunek na powierzchni kawy musi być zaznaczony ciemną obwódką, aby był widoczny.
Amatorzy zaczynają od prostych wzorów jak standardowe serce. Wykwintni bariści nie poprzestają jednak na pospolitych wzorach i wymyślają nowe. W ten sposób tworzą nową sztukę kawową. Niektóre wzory mogą naprawdę wprawić w osłupienie, gdy trzeba mieć nie lada umiejętności oraz cierpliwość, aby wykonać na powierzchni kawy urokliwe malowidła. Aż żal wypijać taką kawę , na którą można patrzeć i podziwiać…