Czy deska do krojenia musi być ciężka, żeby była stabilna?

Wielu gospodyniom domowym przeszkadza to, że deska do krojenia, którą posiadają w swojej kuchni, przesuwa się podczas krojenia składników. Nie ukrywamy, że problem ten dotyczy większości produktów dostępnych na rynku. Jednym rozwiązaniem, które może zapobiec temu procederowi jest deska drewniana, która wykonana z twardego drewna jest po prostu ciężka. Niestety nie każdy ufa tego typu produktom, dlatego szuka innego rozwiązania zaistniałego problemu. Dziś, wychodząc naprzeciw Waszym oczekiwaniom, chcemy poszukać takiego rozwiązania.

Producenci znaleźli sposób

W poszukiwaniu odpowiedzi na pytanie, co zrobić, aby deska do krojenia nie przesuwała się podczas jej użytkowania, znaleźliśmy wiele różnych sposobów, które są mniej lub bardziej przydatne. Jeden z nich od razu przypadł nam do gustu. Chodzi o rozwiązanie, które w swoich produktach zaczęło stosować wielu producentów desek do krojenia. Mowa tutaj o nakładkach antypoślizgowych, które montują na brzegach desek do krojenia. Jest to idealne rozwiązanie w momencie, kiedy nasze blaty wykonane zostały ze śliskich materiałów. Co więcej, wielu producentów pokusiło się również o to, aby w materiał antypoślizgowy wyposażyć również rączki desek do krojenia. Dzięki temu gospodyni ma pewność, że ta nie wyślizgnie się jej podczas przenoszenia z jednego miejsca na drugie lub w momencie, kiedy będzie przesypywała pokrojona żywność do garnka czy miski. Antypoślizgowe materiały stosuje się głównie w deskach, które zostały wykonane z tworzywa sztucznego.