Czyścimy drewnianą deskę do krojenia
Nie ulega wątpliwości, że deska drewniana do krojenia wymaga specjalnego traktowania. To właśnie dlatego wiele osób rezygnuje z jej posiadania. Nie wiedzą bowiem, jak odpowiednio zadbać o nią, aby służyła w kuchni przez długi czas. Aby ułatwić Wam korzystanie z tego produktu, w ostatnim artykule opisaliśmy, jak odpowiednio zaimpregnować wspomniany produkt. Dziś chcielibyśmy posunąć się o krok dalej i pokierować Was w zakresie czyszczenia i odkażania drewnianej deski. Zapewniamy, że posiadając tę wiedzę, z pewnością zmienicie zdanie na temat używania drewnianej deski do krojenia, tym bardziej, że ta bardzo często wykorzystywana jest jako deska do serów.
Jak odpowiednio wyczyścić drewnianą deskę do krojenia?
Nie ulega wątpliwości, że deska drewniana to twór, na który trzeba specjalnie uważać. Niestety nie można zmywać jej w zmywarce, ponieważ pod wpływem temperatury i długiego namaczania, łatwo można ją zniszczyć. Drewnianą deskę do krojenia raczej należy krótkotrwale myć pod bieżącą wodą. Jeśli zauważycie, że na desce pozostały ślady, np. po soku z buraka, wystarczy to miejsce przetrzeć sokiem z cytryny. Plamy powinny puścić.
Nie da się ukryć, że deska drewniana, nawet ta najlepiej zaimpregnowana, może przyjąć zapach przygotowywanej potrawy. Najczęstszym, który przenika jest ryba. Nic w tym dziwnego, ponieważ zapach ten przenika na nasze dłonie, dlaczego zatem nie miałby pozostać na desce do krojenia. Jak go wywabić? Tutaj również sprawdzi się niezastąpiony sok z cytryny. Jeśli natomiast zależy nam na odkażeniu, wystarczy, że deskę przetrzemy spirytusem spożywczym.