Deski do krojenia siedliskiem bakterii
Pamiętaj o wymianie deski kuchennej
Czy kiedykolwiek pomyślałeś, że deska do krojenia może być niebezpieczna i wywoływać groźne choroby? Okazuje się, że znajdujące się tego rodzaju akcesorium w kuchni szybko staje się siedliskiem bakterii lekoopornych. Jak to możliwe? E-cola oraz wiele rodzajów pleśni może znaleźć dla siebie dogodne warunki do rozwoju właśnie w deskach do krojenia. To przerażające, ponieważ nie dotyczy to wyłącznie domów prywatnych, ale także wszelkich restauracji, szpitali i innych miejsc, gdzie nieświadomie zarazić się licznymi bakteriami z akcesoriów kuchennych.
Systematyczne czyszczenie podstawą bezpieczeństwa
Bakterie mogą w łatwy sposób przenosić się z narzędzia na kolejne lub bezpośrednio do żywności, stąd też należy zapobiec takiemu prawdopodobieństwu. Ochronę przed chorobami zapewnić może odpowiednie czyszczenie desek kuchennych. Staranne mycie, moczenie w wodzie solą i cytryną oraz systematyczne impregnowanie przy pomocy oleju jadalnego powinno zapobiec rozprzestrzenianiu się bakterii.
Deski do krojenia bambusowe najlepszym wyborem
Spośród wszystkich rodzajów desek kuchennych te wytworzone z włókien bambusa są najlepiej zabezpieczone przed E-colą. Wynika to z dużej trwałości i twardości tworzywa, dzięki czemu nawet ostrze noża nie jest w stanie zarysować powierzchni. Deski do krojenia bambusowe zatarć i odkształceń doskonale wytrącają wszelkie zagrożenia, a sam materiał ma właściwości bakteriobójcze.