Drewniana chochla do zupy? Tak, to możliwe
Chochla do zupy to przedmiot, który zna każdy z nas. Używały go nasze babcie, mamy, a teraz używamy go my. Bez tego przedmiotu nie istnieje żadna kuchnia. Dziś zastanowimy się nad materiałem, z którego można wykonać to jakże przydatne akcesorium. Jednym z nich, choć kontrowersyjnym, może okazać się drewno, które tak wszyscy lubimy.
Nie tylko ładnie wygląda, ale również dba o nasze zdrowie
Przyglądając się akcesoriom kuchennym, nie da się ukryć, że wiele z nich wykonanych jest z drewna. Jak wspomnieliśmy, to nie tylko ładnie wygląda i podkreśla charakter kuchni, ale bardzo często ma również wpływ na nasze zdrowie. Jest to niezwykle ważne dla osób, które borykają się z wszelkiego rodzaju alergiami.
Nie da się ukryć, że drewno stosowane jest w wielu dziedzinach od zarania dziejów. Również przybory kuchenne na początku były wykonywane z kamienia, aby później zastąpić go drewnem. To w kuchni istnieje do dziś. Łopatki, drewniane łyżki, a nawet chochle doskonale sprawdzają się podczas gotowania w garnkach i na patelniach teflonowych, ponieważ, zupełnie inaczej niż przybory metalowe, nie niszczą ich powierzchni, dzięki czemu chronimy swój organizm przed niebezpiecznymi związkami, które znajdują się w powłoce, a które przedostają się do przygotowywanych potraw, jeśli ta zostanie naruszona.
Choć drewno ma wiele zalet, nie możemy zapomnieć o jego wadach. Największą z nich jest szybkie odkształcanie się, jeśli to jest mokre. Oznacza to, że musi być umyte i wytarte do sucha zaraz po użyciu.