Fondue – szwajcarski specjał

Fondue ma rodowód szwajcarski, jednak jest też bardzo popularne w innych krajach europejskich. W Polsce znane jest w formie czekoladowej. Fondue jest sposobem serwowania potrawy polegającym na roztapianiu jej. Szwajcarzy zapoczątkowali serwowanie tej potrawy na bazie sera i wina. Był to praktyczny i ekonomiczny sposób na wykorzystanie suchego sera, który pozostał w zasobach kuchennych. Poprzez roztapianie go zyskiwano płynną i pożywną potrawę.

Sery znane są z kaloryczności. Kultura spożywania fondue określa, iż sery z przyprawami są rozpuszczane w specjalnym garnku, do którego zanurza się długie widelce, na których nadziane są warzywa lub pieczywo. Inne odsłony tradycyjnego szwajcarskiego fondue to wersja mięsna lub czekoladowa. W wersji mięsnej, mięso jest na widelcach a zanurza się jej w rozgrzanym tłuszczu. Czekoladowe fondue natomiast polega na zanurzaniu w roztopionej czekoladzie owoców. Jest to wyśmienity deser, który zyskał uznanie z uwagi na to, iż owoce idealnie współgrają ze smakiem czekolady. Do przygotowania fondue czekoladowego najlepiej wykorzystać specjalnie do tego przystosowany kociołek. Do tego deseru nadają się wszystkie owoce.

Jest to deser, który z powodzeniem można zaserwować na spotkaniu towarzyskim. Cala przyjemność toczy się wokół spożywania go z jednego garnka. To pozwala na zacieśnianie więzi międzyludzkich. Do tego filiżanka z dzbankiem aromatycznej kawy i taka uczta musi być udana. Deser fondue zyska też uznanie w oczach najmniejszych łasuchów.