Jak pozbyć się bakterii z deski do krojenia?

Deska klozetowa może być czystsza niż twoja deska do krojenia!

Wydaje się to nieprawdopodobne, ale deska do krojenia może zawierać zdecydowanie więcej bakterii kałowych niż deska klozetowa. W tym przypadku pochodzą one z surowego mięsa, które bardzo często kroimy za pomocą naszych przyborów kuchennych. Z bakterią E-coli nie ma żartów, gdyż może stać się początkiem bardzo groźnych chorób. Starą i wysłużoną deskę najlepiej wymienić lub poddać dokładnemu czyszczeniu.

Jakie deski są bezpieczne?

Specjaliści są przekonani, że deski do krojenia bambusowe są zdecydowanie najbardziej odporne na liczne bakterie, które mogą przedostać się z produktów żywieniowych. Wirusy rozmnażają się najszybciej na plastikowych, szklanych i marmurowych tworzywach. Ma to bezpośredni związek z gładkością tych powierzchni. Najlepsze dla zdrowia są deski drewniane, a zwłaszcza te z bambusa, które nie tylko ładnie prezentują się w przestrzeni kuchennej, ale też wykazują podwyższoną odporność na uszkodzenia mechaniczne.

Prawidłowe czyszczenie desek do krojenia

Przynajmniej raz w tygodniu należy dokładnie umyć deskę i wysuszyć przy pomocy papierowego ręcznika. Wówczas można ją natrzeć olejem spożywczym, co pozwala na wchłonięcie wilgoci przez drewno. W ten sposób przywrócimy też lekko połyskujący wygląd. Deski do krojenia bambusowe przebarwione mogą odzyskać naturalny kolor po całonocnej kąpieli w wodzie z octem. Należy pamiętać, że desek do krojenia nie można myć detergentami, a wilgotnych nie chować.