Jakich desek możemy spodziewać się w polskich kuchniach?
Choć deska drewniana nadal wiedzie prym w kuchniach, po piętach depczą jej te wykonane z innych materiałów. Dowiedzieliście się z poprzednich artykułów o deskach bambusowych i tych, które stworzone zostały z tworzywa sztucznego. Dziś przyszedł czas na kolejną konkurencję, a mianowicie deski wykonane ze szkła, ceramiki i… marmuru. Jesteście ciekawi? Zachęcamy do lektury.
Higieniczne i wytrzymałe
Zwolennicy tego typu rozwiązania twierdzą, że deski, które wykonano z wyżej wymienionych surowców są znacznie bardziej higieniczne i wytrzymałe. Czy aby na pewno? Postanowiliśmy to sprawdzić. Przyglądając się bliżej materiałom, z których wykonano wspomniane deski do krojenia, nie ulega wątpliwości, że te są znacznie lepsze do utrzymania w czystości, niż ich poprzednicy. Można z powodzeniem myć je w zmywarkach, dzięki czemu – trzeba to podkreślić – są odporne na działanie i wnikanie w nie bakterii. Co więcej, są niezwykle trwałe, ponieważ materiały, z których zostały wykonane bardzo trudno zniszczyć. Niestety posiadają jedną, aczkolwiek dużą wadę, która bardzo często dyskwalifikuje je w oczach kucharzy – bardzo szybko tępią noże, co jest niedopuszczalne w profesjonalnych kuchniach. Fakt ten bardzo często przeszkadza również gospodyniom domowym. Co więcej, materiał, z którego zostały wykonane jest niezwykle śliski, przez co deski są najzwyczajniej w świecie niebezpieczne, ponieważ nietrudno o to, aby przez nieuwagę nóż, szczególnie tępy, ześlizgnął się i trafił w nasz palce.
Jak zatem widać, nie ma idealnego rozwiązania. Aby uniknąć przenikania zapachów i smaków, warto zastanowić się nad zakupem kilku desek, z których każda będzie służyła do krojenia innych produktów.