Jakie ciekawostki szykuje dla nas rynek desek do krojenia?
Choć mogłoby się wydawać, że deska do krojenia nie może zaskoczyć, okazuje się, że producenci tego asortymentu robią wszystko, aby klienci wybrali właśnie ich. W gąszczu informacji wielokrotnie natknęliśmy się na ciekawostki i perełki, o których nie śniło nam się nawet w najśmielszych snach. Dziś chcemy opowiedzieć Wam o kilku przypadkach, które sprawiają, że praca na nich staje się niezwykle łatwa, bez względu, czy jest to deska do serów, czy do krojenia mięsa. Mamy nadzieję, że te ciekawostki nie tylko wywołają uśmiech na Waszej twarzy, ale również sprawią, że zaczniecie baczniej przyglądać się kuchennemu asortymentowi. Zaczynamy!
O użyteczności słów kilka
Nie da się ukryć, że w kuchni, podczas przygotowywania potraw, bardzo często kroimy wiele rozmaitych rzeczy. Borykamy się wówczas z wieloma sytuacjami, którym może zaradzić odpowiednia funkcjonalność deski do krojenia. I tak np. podczas krojenia warzyw i owoców zawsze narzekamy na wypływające z nich soki, które jeśli nie posiadamy odpowiedniej deski, ściekają na blat, a potem na meble, pozostawiając brzydkie plamy. Dobrym zatem rozwiązaniem będzie skorzystanie z desek, które wyposażone zostały na obrzeżach w rowki, do których z powodzeniem mogą ściekać soki. Idealną deską będzie ta, która poza rowkami posiada jeszcze odpływ, który umożliwia łatwe pozbycie się nagromadzonej cieczy. W takie udogodnienie wyposażona została niejedna deska drewniana, dlatego warto dobrze rozejrzeć się na rynku.