Jakie zastosowanie mają filtry do kawy?
W użytku powszechnym istnieje słowo filtr i filtrowanie. Zawsze używamy tych słów, ilekroć będziemy mieć na myśli dokonywanie selekcji, zawężanie kryteriów by dokonać jakiegoś wyboru, przepuszczanie tylko niektórych informacji lub produktów. Pozyskujemy w ten sposób tylko to, co jest nam potrzebne. Poprzez filtr przepuszczane są wybrane substancje, a inne, te niepotrzebne są zatrzymywane.
Tak działają filtry samochodowe, filtry do wody i filtry do kawy. W przypadku tych ostatnich, ich zadaniem będzie przepuszczenie naparu kawowego a zatrzymanie ziaren kawy. Na tej zasadzie działają ekspresy do kawy. Dlatego możemy napić się smacznej kawy bez zawartości ziaren. Filtry do kawy wykonane są z bibuły, której struktura pozwala przepuszczać napar. Taka kawa jest delikatniejsza dla układu pokarmowego i dla niektórych ma większe walory smakowe. Filtracja kawy zapobiega też tworzeniu się osadu na uzębieniu. Filtry są jednorazowe i po wykorzystaniu wyrzuca się je wraz z zawartością. Pozwala to także na utrzymanie ekspresu w czystości, która jest niezwykle ważna dla naszego zdrowia.
Można również zakupić filtr w wersji wielokrotnego użytku, ale taki nie jest już papierowy. Może wystąpić w postaci metalowej siateczki. Jednak otwory te nie są wówczas elastyczne. Występują też zdania, iż tworzywo filtra wpływa na smak kawy. Istnieją też filtry do kawy materiałowe, ale trudno przy nich o zachowanie odpowiedniej higieny a to jest rażący minus dla naszego zdrowia.