Miejsce kawy w przestrzeni kuchennej
Ekspres, filtry do kawy i inne akcesoria przydatne do zaparzania tego wyjątkowego napoju w wielu domach mają naczelne miejsce w kuchni. Są systematycznie używane, więc warto mieć je zawsze pod ręką. Należy jedynie pamiętać o regularnym myciu ekspresu i utrzymywaniu w odpowiedniej czystości wszystkich jego elementów. Dzięki temu kawa jaka przyrządzamy zawsze będzie napojem właściwej jakości. Co natomiast powiemy o przechowywaniu samej kawy? Jak robić to najlepiej by w pełni zachowała swoje walory?
Najlepszym rozwiązaniem jest przechowywanie kawy w oryginalnych opakowaniach w jakich zakupiliśmy ją w sklepie. Czasami przesypujemy kawę do innych pudełek lub pojemników. Trzeba jednak pamiętać, że niektóre z nich nie zachowują aromatu, który w kawie jest przecież czynnikiem kluczowym. Możemy więc trzymać w ozdobnych puszkach ale musimy się upewnić, że produkt nie będzie wietrzał. Nie należy stosować opakowań po innych produktach, gdyż kawa może przejąć ich zapach. Taka sytuacja na pewno zaburzy smak kawy.
Kawę trzymamy w temperaturze pokojowej. Nie wystawiamy jej na działanie promieni słonecznych oraz nie chłodzimy jej. Ponieważ kawa ma z zasady długi termin ważności, raczej ciężko o jej przeterminowanie. Jeżeli jednak ktoś wypija kawę bardzo rzadko, powinien pamiętać, że nie należy jej spożywać po terminie przydatności. Najlepszym rozwiązaniem będzie wtedy kupować małe opakowania kawy, aby nie dopuścić do ich zepsucia. Zachowanie aromatu kawy znacząco przyczynia się do jakości jej smaku.