Domowa pizza – włoski klimat w Twoim domu

Pizza jest daniem, które zawojowało cały świat. Może kojarzyć się z amerykańskimi filmami, w których bohaterowie zajadają się masowo przysmakiem z tekturowego pudełka. Jednakże należy pamiętać, że pizza narodziła się we Włoszech i stanowi dobro narodowe mieszkańców Italii. Odwiedzając ten słoneczny i urokliwy kraj trzeba koniecznie posmakować tego niezwykłego dania.

Jest to drożdżowy, okrągły placek, który według tradycji posypuje się serem i polewa sosem pomidorowym. Włoska pizza podawana jest z oliwą. Współcześnie istnieje cała gama rodzajów pizzy. Można ją komponować z różnorodnych składników. W Polsce zestawiana jest jeszcze z dodatkowym sosem. Pizze serwowane są w pizzeriach. Można je także wypiekać w domowych warunkach. Sekretem jest idealne ciasto, które musi być elastyczne. Wyrośnięte ciasto drożdżowe układamy na owalnej formie.

Kompozycja składników na pizzy jest dowolna i zależy od upodobania konsumentów. Sery na pizzy mogą być także różnych rodzajów. Ciekawym pomysłem jest ich łączenie. Istnieją też pizze wegetariańskie, które nie zawierają mięsa lecz są bogate w warzywa. Pizza najlepiej smakuje na ciepło. Można ją ozdabiać aromatycznymi, świeżymi ziołami takimi jak bazylia czy tymianek. Pizza na dobre zagnieździła się we wielu kulturach i pojawia się na stołach. Podaje się ją pokrojoną na trójkąty. Doskonale pasuje na towarzyskie spotkania i imprezy domowe. A po pizzy deser, filiżanka z czajniczkiem i aromatyczna kawa gotowa.