Naturalnie zaimpregnowana kuchenna deska drewniana jest w pełni bezpieczna
Wyposażając kuchnię, należy podjąć wiele strategicznych decyzji. I nie chodzi tutaj jedynie o sprzęty, czy kafelki, jakie będa wisiały na ścianach, ale również, a może przede wszystkim o przyrządy, których używamy na co dzień. Mowa tutaj o zastawie stołowej, garnkach, a także desce do krojenia lub serwowania potraw, bez której nasza kuchnia nie będzie kompletna. Mając powyższe na uwadze, chcemy skupić się na jednym z rodzajów desek, który u wzbudza kontrowersje – jedni uważają, że nie powinno się ich stosować, inni nie wyobrażają sobie bez nich życia. Kto ma rację? Prawda leży pośrodku i to dziś chcemy Wam udowodnić. Zachęcamy do lektury.
Solidna deska drewniana jest w pełni bezpieczna
Nie ulega żadnej wątpliwości, że wysokiej jakości deska drewniana, o którą będziemy dbać, z pewnością nie jest zagrożeniem dla zdrowia ludzkiego. Wystarczy wybrać tę, która została wykonana z twardego drewna, jak np. dąb, heban czy kokos, odpowiednio ją zaimpregnować i korzystać z niej przez długie lata.
Jeśli obawiacie się bakterii, które mogą dostać się do drewna podczas używania deski, postawcie na ten produkt w momencie, kiedy będziecie na nim kroić suche jedzenie, np. pieczywo. Warto również podkreślić, że deska drewniana jest doskonałą ozdobą każdej kuchni, szczególnie jeśli ta utrzymana jest w stylu klasycznym lub prowansalskim.
Zastanawiacie się nad kupnem deski drewnianej? Poniżej kilka rad, które pozwolą Wam użytkować ją przez długi czas:
- nie myjcie jej w zmywarce;
- po użyciu, deskę dokładnie umyjcie i wytrzyjcie do sucha;
- do umycia deski używajcie delikatnych płynów do mycia;
- aby deska nie chłonęła wilgoci, przetrzyjcie ją olejem spożywczym lub specjalnym, który został przeznaczony do kontaktu z żywnością.
Jeżeli zastosujecie się do powyższych porad, deska drewniana z pewnością będzie dla Was bezpieczna.