Nie potrafisz oddzielić białka od żółtka? Separator Ci w tym pomoże
Ile razy załamywałaś się, kiedy przyszło Ci oddzielić białko od żółtka, a nie potrafiłaś tego zrobić? Czy zrezygnowałaś wówczas z pieczenia ciast, czy przygotowywania innych potraw? Jeśli tak, ale chciałbyś do tego wrócić, nic nie stoi na przeszkodzie. Producenci kuchennych gadżetów, którzy wymyślili foremki do jajek, poszli o krok dalej i aby ułatwić gospodyniom domowym życie, wymyślili specjalne separatory, które pozwalają w szybkim czasie oddzielić żółtko od białek. Co to takiego? Jak tego używać? Wszystko opiszemy poniżej. Jeśli chciałabyś mieć takie urządzenie w swoim domu, ta wiedza z pewnością Ci się przyda.
Prosty przyrząd, który ułatwia gotowanie i pieczenie
Choć nazwa “separator do jajek” brzmi poważnie, w praktyce okazuje się, że jest to niezwykle proste urządzenie, które przynosi ogromny pożytek. Okazuje się bowiem, że wystarczy umieścić je na kubku, wbić jajko, a z powodzeniem oddzieli się żółtko od białka. To pierwsze zostanie na specjalnym sitku, a to drugie powędruje do kubka. Prawda, że proste?
Nie da sie ukryć, że praktyczny separator doskonale sprawdzi się w przepisach, w których kucharz musi idealnie oddzielić żółtko od białka, bo w przeciwnym razie ciasto lub inna potrawa się nie uda. Z pewnością nie da się ubić piany z białek, jeśli znajdzie sie w niej choć odrobinę żółtka. Wie to doskonale każda gospodyni domowa. Nic zatem dziwnego, że separator do jajek cieszy się tak ogromna popularnścią.