Niebezpieczne bakterie, które mogą wnikać w powierzchnię deski do krojenia

Zdaniem specjalistów, nawet do 200 razy więcej bakterii kałowych może wniknąć w głąb powierzchni deski do krojenia niż na desce klozetowej! Dzieje się tak zazwyczaj w wyniku kontaktu surowego mięsa z drewnem.

Skąd pochodzą bakterie w drewnianych deskach?

Warto też zaznaczyć, że bardzo często zapominamy o prawidłowej konserwacji przyborów kuchennych, przez co stają się siedliskami szkodliwych zanieczyszczeń.

Jakie deski należą do najbezpieczniejszych?

Deski drewniane poddane testom bakteryjnym uzyskały najlepsze rezultaty. Szczepy bakterii rozmnażały się szybciej na plastikowych, marmurowych i szklanych przyborach kuchennych. W przypadku desek z drewna zanieczyszczenia wnikają tylko w głąb miejsca, gdzie je pozostawiono. Wnioski nasuwają się same, im gładsza powierzchnia, tym lepsze środowisko do rozmnażania dla bakterii. Ponadto deski drewniane za sprawą swoich właściwości nie tępią noży i dodatkowo estetycznie prezentują się we wnętrzach kuchennych.

Drewno należy poddawać pielęgnacji

Specjaliści zaznaczają, że deski drewniane mogą nie gwarantować wystarczającego poziomu bezpieczeństwa, jeśli nie będą odpowiednio pielęgnowane. Stąd też należy je po umyciu dokładnie wysuszać przy użyciu papierowych ręczników. Następnie warto je naoliwić przy użyciu specjalnego oleju konserwującego. W celu pozbycia się przykrego zapachu można użyć soku z cytryny. Każda wilgoć może okazać się dobrymi warunkami dla bakterii.