Silikon – dlaczego go kochamy?
Silikon to jedno z tworzyw, które wykorzystywane jest do produkcji przyborów kuchennych. Nie ma w tym nic dziwnego, ponieważ ten dopuszczony do żywności jest idealnym materiałem. Wytrzymały na temperatury, nie odkształca się – czego chcieć więcej? Dziś właśnie opowiemy o tym, dlaczego chochla do zupy z silikonu będzie idealnym wyborem do Waszej kuchni. Zostańcie z nami.
Smaki zostają w garnku
Zdarza się, szczególnie, jeśli postawicie na drewniane akcesoria kuchenne, że te przechwytują smaki i zapachy potraw, które przy kolejnym gotowaniu oddawane są do kolejnej potrawy. Chcąc tego uniknąć, warto postawić na silikonowe przybory, które nie mają tej tendencji. Warto również podkreślić, że to, co jeszcze wyróżnia je spośród innych dostępnych na rynku to fakt, że nie przywierają do nich przygotowywane potrawy. Oznacza to, że gospodyni domowa z powodzeniem może piec ciasta i pieczenie w silikonowych foremkach. Co więcej, silikon jest bezpieczny dla zdrowia, ponieważ nie wchodzi w żadne reakcje, które mu szkodzą. Do jego produkcji nie wykorzystuje się żadnych chemikaliów, a jedynie naturalną krzemionkę i tlen. Dzięki temu nic szkodliwego nie jest w stanie przedostać się do przygotowywanych potraw.
Silikonowe przyrządy będą doskonałe dla osób, które nie lubią zmywać zaschniętych i przywartych potraw. Okazuje się bowiem, że silikon jest niezwykle łatwy w utrzymaniu. Jego jedyną wadą jest to, że choć wytrzymały, jest mało odporny na uszkodzenia mechaniczne, co oznacza, że przyrządów kuchennych i akcesoriów nie można traktować szorstkimi myjkami i ostrymi narzędziami.