Techniki krojenia nożem kuchennym
Szybciej i skuteczniej
Codziennie szatkujemy, kroimy, ciachamy, nacinamy, ale tak naprawdę niewielu z nas jest w stanie odróżnić technik od siebie lub odpowiednio zastosować je w danej sytuacji. Proces cięcia, czyli regularne przesuwanie ostrza poprzez krojony produkt może okazać się prawdziwą sztuką! Charakterystyczne ruchy ostrza można podzielić ze względu na poddawany obróbce produkt. Ich odpowiednie zastosowanie to także zachowanie standardów bezpieczeństwa i uniknięcie bolesnego skaleczenia.
Rock chop, tap chop – techniki krojenia warzyw
Pierwsza z technik polega na opieraniu czubka noża na desce do krojenia oraz kierowaniu rękojeści w dół i delikatnie do przodu. Następnie należy wykonać ruch do góry i do tyłu. Należy pamiętać, że czubek ostrza powinien przylegać cały czas do deski. Kołyszący ruch pozwoli na szybkie i efektywne krojenie różnorodnych warzyw. Prostszą techniką wydaje się tap chop, w tym przypadku wykonuje się ruch tylko do góry i na dół. Warto zwrócić uwagę, aby ostrze pracowało równolegle do deski.
Sposoby na krojenie produktów o delikatnej strukturze
Draw slice to płynny ruch, podczas którego czubek noża przyciągamy do siebie. Cięcie tą metodą jest równe, a krojony produkt nie ulega zmiażdżeniu czy rozerwaniu. Idealne do tej techniki są deski do krojenia bambusowe. Innym sposobem na produkty o delikatnej strukturze jest sawing cut, który do złudzenia przypomina piłowanie drewna. Nożem poruszamy w przód i tył, co pozwoli na zagłębianie się w krojonym produkcie bez nacisku.