Timer – może pomóc Ci w ugotowaniu i uformowaniu idealnych jajek
Nie od dziś wiadomo, że ugotowanie idealnych jajek na miękko wymaga nie wprawy. Ile razy wyzywaliście pod nosem, kiedy okazywało się, że idealne jajka na miękko okazywały się jednak półtwardymi lub co gorsza zupełnie płynnymi, które nie nadają się do spożycia? Zapewne wiele razy. Jeszcze bardziej wzbierała w Was złość, jeśli obiecaliście bliskim, że otrzymają jajka w kształcie serca lub koguta (nie wiecie jak zrobić takie jajka? Przeczytajcie nasz poprzedni artykuł, w którym omawiamy oryginalne foremki do jajek). Mając to na uwadze, producenci kuchennych gadżetów wymyślili sprytny timer, który pozwala nawet początkującej pani domu przygotować przepyszne jajka na miękko i na twardo. Czy tylko dlatego warto go mieć? Na to pytanie odpowiadamy poniżej.
Chwila, która może zmienić wszystko
Jeśli choć raz gotowałaś jajka, zapewne zdajesz sobie sprawę z faktu, że ugotowanie idealnego jajka na miękko graniczy z cudem. Wystarczy chwila nieuwagi, aby to zmieniło swoją konsystencję z jajka półpłynnego na całkowicie ścięte. Jeżeli nie chcesz przeżywać kolejnego rozczarowania, proponujemy kupienie minutnika, który za Ciebie odmierzy czas i w odpowiednim momencie zaalarmuje. Dzięki temu będziesz mogła wyjąć jajko z wody i mieć pewność, że ugotowało się na miękko.
Możesz wybrać tradycyjny minutnik, który odmierzy czas i będzie sygnalizował dźwiękowo, że jajka są już gotowe albo pokusić się o zakup gadżetu, którego końcówkę należy włożyć do wody razem z jajkami. Jego zmieniający się kolor będzie sygnalizował, w którym momencie jajko jest ugotowane na miękko, w którym na półtwardo, a w którym na twardo.