Zioła w przydomowym ogródku
Posiadacze ogródków w domu lub działek mają możliwość hodowania roślin ozdobnych, owoców lub warzyw. Jest to także sposobność by móc pielęgnować zasadzone zioła, które mają zastosowanie w przyrządzaniu niejednej potrawy. Zioła można także hodować na parapecie, więc każdy może mieć namiastkę aromatycznego ogródka w swojej kuchni. Zioła stanowią wspaniałe ukoronowanie wielu potraw. Nadają się do sosów, mięs, sałatek.
Ponadto z określonych gatunków ziół można zaparzać napary, które wspomagają określone funkcje organizmu. Zioła charakteryzują się wyjątkowym smakiem i aromatem. Zasadzone w ładnym korytku, doniczce czy skrzynce stanowią niezwykłą dekorację kuchenną. Parapet jest optymalnym miejscem na hodowlę ziół, ponieważ tam mają stały dostęp do światła, a jest ono im niezbędne. Należy pamiętać o regularnym podlewaniu hodowli, aby utrzymać ją jak najdłużej przy życiu. Bazylia, kolendra, tymianek, mięta czy pietruszka stanowić będą wyjątkową kompozycję aromatów w kuchni. Świeże zioła są bardziej efektywne w nadaniu roślinie smaku niż sproszkowane zioła zakupione w paczuszkach. Dodatkowo można zasadzić w doniczce cebulę, z której narodzi się przepyszny i wyraźny w swoim smaku szczypiorek.
Latem mięta może mieć niezwykłe zastosowanie w zestawieniu z domową lemoniadą. Zimą natomiast mięta odnajdzie się w świeżym naparze. Wystarczy tylko filiżanka z dzbankiem i zimowe wieczory przestają być takie straszne. Mięta wpływa także kojąco na układ pokarmowy i wspomaga jego pracę.