Kawa biała czy kawa czarna?
Kawa, dzięki zawartości kofeiny jest znana ze swoich właściwości pobudzających. Dlatego jest wybierana jako napój, który wypijamy o poranku. Czarna kawa zawiera w sobie oryginalny, tradycyjny smak. Charakterystyczną jego cechą jest goryczka. Niektórzy chcą ją złagodzić i dlatego zabielają kawę mlekiem lub śmietaną. Nie traci ona swoich właściwości odżywczych, tylko zmienia nieco wrażenia smakowe. Kawa czarna polecana jest osobą na diecie. Jest źródłem składników, które wspomagają koncentrację oraz eliminują przemęczenie organizmu.
Kawa biała zawiera więcej kalorii z uwagi na wzbogacenie jej mlekiem lub śmietanką. Dużą kaloryczność zawiera kawa, która została uzupełniona o śmietankę kremówkę lub mleko skondensowane. Są to bardzo kaloryczne produkty, dlatego osoby liczące kalorie powinny się ich wystrzegać. Dodanie mleka do kawy zmniejsza jej temperaturę. Dlatego osoby, które mają wrażliwy przełyk będą zadowolone z tego, iż temperatura kawy jest optymalna dla ich potrzeb.
Niektórzy dodatkowo wzbogacają kawę cukrem. Zmieniają wówczas jej oblicze smakowe. Kawa z cukrem znów podnosi swoją kaloryczność i to dość znacznie. Podnosi ją bardziej niż dodanie mleka o niskiej zawartości tłuszczu. Dlatego nie jest to dobry wariant dla osób na diecie odchudzającej. Najlepszą opcją jest każdego poranka przygotowanie filiżanki do espresso i zaparzenie w nich dobrej jakości kawy, która będzie zastrzykiem energetycznym. W takiej postaci kawa poprawia krążenie krwi i wpływa na skupienie uwagi i zdolność koncentracji.