Nakłuj je, a jajko nigdy nie pęknie podczas gotowania
Czy wiedziałaś, że aby jajko nie pękło podczas gotowania, wystarczy je nakłuć jeszcze przed włożeniem do wody? Próbowałaś takiego sposobu? Jeśli nie, musisz koniecznie spróbować, jeśli zależy Ci na tym, żeby za każdym razem ugotować estetycznie wyglądające jajka, które będą doskonale prezentować się na stole. Pamiętaj jednak, aby nie nakłuwać ich zwykłą igłą. Nie chodzi tutaj o względy higieniczne, bo igłę zawsze można zdezynfekować przed użyciem, ale o względy praktyczne. Podczas takiego zabiegu łatwo możesz zgnieść jajko, a co za tym idzie – na pewno go nie ugotujesz, a narobisz sobie jedynie bałaganu w kuchni i co gorsza – zepsujesz sobie nerwy. Jeśli chcesz tego uniknąć, wykorzystaj do tego kolejny gadżet, jaki przygotowali dla Ciebie producenci foremek do jajek. Mowa tutaj o specjalnym nakłuwaczu. Co to takiego i jak tego używać? Podpowiadamy poniżej!
Surowe jajko nie ma z nim szans
Nakłuwacz do jajek, jak sama nazwa wskazuje, służy do nakłuwania. Wystarczy surowe jajko umieścić na na przyrządzie i je po prostu nakłuć.Dzięki temu masz pewność, że podczas tej czynności to nie ulegnie destrukcji, a Ty uzyskasz efekt na jakim Ci zależy – nie tylko odpowiedniego nakłucia, ale również idealnego ugotowania jajka. Rozwiązanie to idealnie się sprawdza, jeśli zależy Ci na doskonałych jajkach na rodzinne spotkanie lub wielkanocne śniadanie. Wiele osób wykorzystuje je również w momencie, kiedy nie chcą odrzucać jajek, z których nie można zrobić pisanek, bo te popękały w trakcie gotowania.
Jak możesz się spodziewać – gadżet ten nie jest niezbędny w kuchni, aczkolwiek z pewnością przydatny.