Kuchenny blok rzeźniczy i jego cechy
Jeśli w naszej kuchni dominują potrawy mięsne, to warto zaopatrzyć się w bloki rzeźnicze. Te deski drewniane najczęściej wykonane są ze starannie wyselekcjonowanego oraz sezonowanego drewna bukowego lub też grabowego.
Profesjonalne deski masarskie
Sekretem tego produktu jest unikalny system połączeń grzebykowych. Kloc masarski posiada na obrzeżach specjalne rowki, które zbierają sok z mięsa powstały podczas krojenia. W ten sposób można zapobiec zabrudzeniom blatu kuchennego.
Blok rzeźniczy w praktyce
Deski drewniane przystosowane do czynności masarskich można łatwo odwrócić i używać z obu stron. Często też posiadają pochyłe krawędzie, dzięki czemu są wygodne do trzymania, mimo swojej grubości. Producenci udostępniają deski drewniane w różnorodnych rozmiarach, stąd też warto przed zakupem sprawdzić rozmiar posiadanej komory zlewozmywakowej. W ten sposób możliwe będzie uzyskanie dodatkowej powierzchni roboczej do przyrządzania jedzenia.
Niezbędna w każdej kuchni
Kupując deski drewniane do krojenia warto zapoznać się z informacją, z jakiego gatunku zostały wykonane. Największą odpornością charakteryzuje się bambus, który przy okazji jest łatwy w codziennej pielęgnacji. Stabilna podstawa do krojenia z dobrego gatunku drewna nie będzie też tępić noży. Należy pamiętać o prawidłowej pielęgnacji deski przy użyciu oleju do jej konserwacji. Przed pierwszym użyciem należy poddać ją odpowiedniej konserwacji, aby zabezpieczyć ją przed bakteriami.