Dlaczego drewniane deski nie tępią noży?

Osoby decydujące się na zakup noży zapominają zaopatrzyć się w konkretną podstawę do krojenia. Niewielu też stałych kuchennych bywalców ma pojęcie, że najlepszym wyborem są deski drewniane.

Deski drewniane to przyjaciele noży do krojenia

Najlepiej, aby były wykonane z wysokogatunkowego i wysezonowanego materiału. Warto zaznaczyć, że nawet najlepszy nóż nie jest w stanie gwarantować 100% wydajności, gdy użytkujemy go na podłej jakości plastiku czy zmurszałej desce.

Nie kosztują mało, ale oferują bardzo wiele

Kupując deski drewniane należy wybierać te, które zostały stworzone z najlepszych gatunków. Nie tylko nie będą tępić noży, ale też nie ulegną szybkiemu rozwarstwieniu. Tym samym nie zalęgną się w nich niebezpieczne dla naszego zdrowia bakterie i drobnoustroje chorobotwórcze. Jednak, aby tak było, deski drewniane należy poddawać systematycznym zabiegom, tj. nacieraniu olejem. Nie można ich stawiać w miejscu, gdzie pada ostre słońce. Pozostawianie desek nieopodal kuchenki może sprawić, że drewno szybko zeschnie.

Dobór gatunku drewna do noży

Według testów okazuje się, że najlepiej z nożami współgrają deski bambusowe, teakowe, dębowe oraz z jesionu i hinoki. Słabo wypadają przybory kuchenne z desek sosnowych, świerkowych czy wykonane z drewna gruszy lub jabłoni. Nie da się ukryć, że nawet najtwardsza kora koniec końców doprowadzi do stępienia noży. Wynika to z praw fizyki związanych z naturą tarcia. Deski drewniane nie są wieczne, podobnie jak wysokiej jakości ostrza do krojenia.