Kruszonka – smak z dzieciństwa
Kruszonka to wyjątkowy delikates, którego niezwykłość zaklęta jest w prostocie tego wypieku. Któż nie pamięta jak w dzieciństwie ukradkiem podkradał kruszonkę z ciasta, gdy mama nie widziała? Kruszonka jest bardzo prosta w wykonaniu. Wystarczy połączyć ze sobą trzy produkty – masło, cukier i mąka. Ugniata się te składniki rękoma aż będą stanowić jedną masę.
Potem kruszy się ją na wierzchu ciasta i zostawia w postaci grudek. Bardzo popularna jest kruszonka na cieście drożdżowym. Stanowi walor dekoracyjny i smakowy. Po upieczeniu kruszonka jest chrupiąca i słodka. Istnieje tez ciasto, którego kruszonka jest głównym elementem. Wówczas nie posypuje się ją wierzchu cista, lecz stanowi ona spód. Aby tak upiec kruszonkę należy posypać ją równomiernie na blasze wykorzystując w tym celu papier do pieczenia, aby produkty nie przywarły do blachy. Wypiek kruszonki nie wymaga wysokiej temperatury, ani nakładu czasu. Kruszonka doskonale komponuje się z różnego rodzaju deserami.
Kreatywna wersja kruszonki pozwala na dołączenie dodatkowych składników według upodobania. Dzięki temu można bawić się przepisami, składnikami i tworzyć całkiem nowe kompozycje. Ciekawym pomysłem jest łącznie kruszonki z owocami. Najlepiej wykorzystywać owoce sezonowe, które doskonale pasują do ciast drożdżowych i kruchych. Mowa tu o śliwkach, wiśniach, truskawkach, malinach i rabarbarze. Oczywiście każdy może wybrać owoce według własnego gustu. Jeżeli do kruszonki zastosowujemy cukier brązowy, doskonale będzie on współgrał z cynamonem, który podrasuje smak całości wypieku. Do tego filiżanka z czajniczkiem i mamy trio doskonałe.