Beza – królowa wypieków

Walory smakowe bezy są znane i doceniane przez wielu na całym świecie. Ten kruchy i słodki wypiek znalazł się w składzie wielu deserów serwowanych w różnych częściach świata. Idealnie nadaje się do tortów oraz jako element dekoracyjny wypieków.

Co dokładnie wiemy o bezie? Jest to przysmak, który powstał z białka jajek i cukru. Wymienione wyżej produkty są ubijane na sztywną masę i pieczone w piekarniku. Bezy mogą mieć kształt nieregularnych ciasteczek lub mogą być wykorzystywanie do tworzenia rolad lub ciast. Beza w połączeniu z owocami lub kremem jest bardzo popularnym deserem. Najbardziej znaną bezą jest beza Pavlova, która uchodzi za majstersztyk gustu kulinarnego. Nazwa pochodzi od primabaleriny, której zaserwowano ten wspaniały deser.

W domowych warunkach bardzo łatwo jest przyrządzać bezy. Nie warto więc wierzyć mitom, iż stworzenie bezy wymaga nie lada umiejętności. Dużym atutem jest krótki czas wypieku oraz to, że nie trzeba dbać o regularny jej kształt. W zasadzie nieład bezy jest jej urokiem. Jedyną przeszkodą w częstym spożywaniu bez jest jej kaloryczność. Jednak jedzenie bez z umiarem nie zaszkodzi żadnej sylwetce a na pewno zapewni rozkosz dla kubków smakowych. Małe bezy przez dłuższy czas zachowują świeżość i można się rozkoszować ich smakiem. Jednak najlepsze są świeże i kruche. Przydatny okaże się dzbanek do parzenia kawy, ponieważ słodki smak bez można doskonale stonować smakiem kawy. Latem szczególnie smakowicie prezentuje się beza w zestawieniu z kawą mrożoną.