Chochla do zupy – czy można jej użyć w innym celu?
Nie da się ukryć, że głównym przeznaczeniem chochli jest nalewanie zupy. Czy jednak przyrząd ten można wykorzystać także w innym celu? Okazuje się, że tak. W poniższym artykule chcielibyśmy pokazać Wam, do czego przyda się jeszcze chochla do zupy. Zachęcamy do zapoznania się z naszymi propozycjami.
Sos, napoje, a nawet odcedzanie potraw – do tego jeszcze może służyć chochla
O podawania chochli do nabierania sosów z pewnością słyszałyście. Co więcej, każdy zestaw sztućców, który dostępny jest w sklepach zawiera w sobie mniejszą, specjalnie wyprofilowaną chochelkę, która służy właśnie do podawania jej w sosjerce. Dzięki temu można uniknąć poplamienia obrusu podczas jego serwowania bezpośrednio z sosjerki.
Przyglądając się praktykom naszych mam i babć, śmiało można stwierdzić, że chochla do zupy służyła im jeszcze do wielu innych rzeczy, na które współczesne gospodynie z pewnością by nie wpadły. Jedną z sytuacji jest nalewania napojów, a dokładniej kompotu do szklanek lub dzbanka, z którego potem ten będzie serwowany. Że kompot gotuje się w garnku każdy chyba wie. Trzeba go potem przelać do naczyń, w których będzie serwowany. Doskonale do tego nada się chochla. Skoro można nalać nią zupę to dlaczego nie użyć jej do nalania także kompotu?
Jeśli pokusicie się o zakup chochli z dziurkami, bo i takie istnieją, to z pewnością ułatwicie sobie możliwość odcedzania makaronu lub ugotowanych pierogów. te drugie potraktowane taką właśnie chochlą z pewnością nie ulegną rozpadowi, czego niestety nie można powiedzieć o momencie, kiedy przelewamy je z garnka do durszlaka. Zbyt duża siła uderzenia może sprawić, że nawet idealnie zrobione pierogi po prostu się rozpadną.