Deska do krojenia – podstawowe akcesorium w kuchni

Nie ulega żadnej wątpliwości, że bez nie nie potrafi się obejść żadna gospodyni domowa. Deska do krojenia jest jednym z podstawowych przyrządów, które prędzej czy później muszą znaleźć się w kuchni. Ta bez deski jest bowiem jak ryba bez wody. Warto zatem, przed zakupem deski do krojenia zastanowić się, w jakim celu ją kupujemy. Okazuje się bowiem, że zupełnie inna będzie deska do serów, a zupełnie inna tradycyjna deska, na której pokroimy nasze ulubione przysmaki.

W dzisiejszym artykule chcemy przedstawić ogólne informacje na temat tego przyrządu. Mamy nadzieję, że przydadzą Wam się, co zaowocuje kupnem idealnej deski do krojenia. Zachęcamy do lektury.

Deska drewniana – dobry, czy zły wybór?

Drewniane przybory kuchenne, choć przez wiele lat używane, obecnie są dość kontrowersyjne. Dlaczego tak się dzieje? Zapewne dlatego, że zdania na temat ich higieniczności są podzielone – jedni uważają, że drewno posiada doskonałe właściwości antybakteryjne, inni zaś twierdzą, że właśnie jest pożywką dla bakterii. Jak jest naprawdę? Może uda nam się odpowiedzieć na to pytanie.

Faktem jest, że deska drewniana jest specyficznym tworem, o który trzeba należycie dbać, aby ten spełniał jak najlepiej swoją funkcję. Po każdym użyciu należy ją myć i wycierać do sucha, aby ta nie chłonęła wody. Jest to jedyny ich mankament. Tak naprawdę, jeśli wybierzemy deskę z dobrego drewna, np. dębowego, ta faktycznie ma właściwości bakteriobójcze. Jeśli zatem wybierzecie deskę drewnianą, pamiętajcie – im twardsze drewno, z którego została wykonana, tym lepiej.