Deska drewniana – dlaczego akurat ona?

Mnogość modeli dostępnych na rynku sprawia, że prosta sprawa, jaką jest kupno deski do krojenia, staje się nie lada wyzwaniem. Dziś chcemy przedstawić Wam jedną z nich, królową desek, której używały nasze mamy i babcie. Deska drewniana to ta, o której będziemy dzisiaj pisać. Jak się okazuje, budzi wiele emocji, dlatego ten artykuł ma na celu przedstawić Wam zarówno jej wady, jak i zalety. Mamy nadzieję, że nasze wywody sprawią, że przekonacie się do niej, jeśli do tej pory mieliście o niej niepochlebne zdanie.

Dlaczego deska drewniana budzi tyle kontrowersji?

Szukając idealnej deski, z pewnością nie raz natknęliście się na te drewniane. Obchodziliście je szerokim łukiem? Niepotrzebnie. Owszem, przyznajemy – aby deska drewniana, w tym również deska do serów, jak najdłużej spełniała swoją funkcję, należy myć ją po każdym użyciu i od razu osuszać. Dzięki temu na jej powierzchni i wewnątrz niej nie będą tworzyły się siedliska bakterii, o których jest tak głośno. Co więcej, jeśli wybierzecie deskę z bardzo twardego drewna, jak np. dąb, nie będziecie mieć z nimi żadnego problemu. Warto również przed pierwszym użyciem zaimpregnować deskę olejem spożywczym (podobnie robi się z blatami kuchennymi), dzięki temu tanie będzie wchłaniała niepotrzebnych smaków, zapachów i oczywiście zarazków.
Tutaj przyszedł czas na to, aby podkreślić, ile zalet posiadają tego rodzaju produkty. Okazuje się, że drewno faktycznie posiada właściwości bakteriobójcze. Pamiętajcie jednak, że na długo sprawdzą się jedynie deski wykonane z najtwardszych rodzajów drewna.