Do czego używamy w kuchni deski drewniane?
W celu przyrządzenia smakowitego dania z pewnością należy zadbać o odpowiednie pokrojenie wszystkich składników. Jednak doświadczeni kucharze zdają sobie sprawę, że do różnego rodzaju gatunków produktów powinniśmy stosować deski do krojenia z różnorodnych materiałów.
Przygotowanie potrawy od deski do deski
Gotowanie smacznie i zdrowo nie ma racji bytu, jeśli w naszej kuchni nie znajdą się deski drewniane i z wielu innych tworzyw. Należy zapamiętać, że stosowanie jednej i tej samej podstawki do cięcia surowego mięsa czy warzyw jest niedozwolone!
W jaki sposób czyścić deski kuchenne z drewna?
W polskich kuchniach zdecydowanie dominują deski drewniane. Niestety ich czyszczenie może być kłopotliwe, ponieważ nie nadają się do zmywania w zmywarce. Każdy miłośnik gotowania zdaje sobie sprawę z tego, że po nasiąknięciu wodą deski drewniane popękają. Po każdym umyciu należy je dokładnie osuszać. Nie zapominajmy, że wilgotna podstawa do krojenia jest bardziej podatna na wnikanie różnego rodzaju bakterii.
Przeznaczenie desek drewnianych do krojenia
Decydując się na deski drewniane do przyrządzania potraw należy wybrać te, które wytworzone zostały z wysokiej jakości drzewa. Przykładowo produkty z buku posiadają naturalne właściwości bakteriobójcze, co pozwala na ich stosowanie do krojenia surowego mięsa. Deski drewniane powinniśmy używać do krojenia suchych produktów czy wszelkiego rodzaju sera. Za sprawą odpowiedniej impregnacji mogą nam służyć przez wiele lat.