Kawowiec – co wiemy o tej niezwykłej roślinie?

Smak i aromat kawy jest znany na całym świecie. Niektórzy nie wyobrażają sobie bez niej życia. Kawa budzi ludzi o poranku, rozbudza w ciągu dnia i koi po południu. Skąd jednak się biorą te wspaniałe ziarna dodające energii na co dzień? Kawa swoją nazwę zawdzięcza roślinie kawowca, z której się ją pozyskuje.

Kawowiec rośnie głównie w Afryce. Ten kontynent znajduje się w tak zwanym pasie kawowym. Panujący tam klimat sprzyja uprawom tej rośliny. Kawowiec nazywany jest wiecznie zielonym krzewem. Rozkwita w przepiękny sposób. Początkowo pojawiają się białe kwiaty a potem przeradzają się one w dorodne, nasycone kolorem owoce. Ich ciemnoczerwona barwa świadczy o tym, że są gotowe do zbioru. Ciekawe jest to, iż odmian kaw jest ponad sto. Jednak najbardziej znaną i rozpowszechnioną jest kawa arabika? Jest to kwa wysokiej jakości, która trafia w większości na sklepowe półki. Zaraz za nią popularnością ciszy się robusta, która nieco różni się aromatem i smakiem od arabiki.

Roślina kawowca wzrasta kilka lat nim wyda owocne plony. Po zborach jest jeszcze etap wypalania kawy, który zmierza do pozyskania produktu, na który zawsze i wszędzie jest zapotrzebowanie. W efekcie końcowym roślina kawowca natrafia na dzbanek do parzenia kawy, który doprowadza do powstania niezwykłego aromatu a potem smaku, jakim każdego dnia rozkoszują się ludzie na całym świecie. Od zielonego krzewu do filiżanki kawy jak widać jest długa droga, ale warta efektu końcowego.