Jak dbać o drewniane akcesoria kuchenne?

Nie da się ukryć, że drewniane akcesoria kuchenne, w tym chochla do zupy, nie tylko były i są używane od lat, ale także, w dobie wszechobecnego drewna w naszych domach, wyglądają niezwykle stylowo. Nic zatem dziwnego, że wiele osób, pomimo ich znacznych wad decyduje się na zakup drewnianych przyborów kuchennych.

Mając na uwadze wady drewnianych przyrządów, takie jak np. wnikanie w wilgotne drewno bakterii, czy przejmowanie zapachów gotowanych potraw, warto wiedzieć, jak poradzić sobie z tego typu problemem. Istnieją bowiem sposoby, aby nie wyrzucać drewnianej łyżki zaraz po pierwszym użyciu. O nich właśnie chcemy dzisiaj opowiedzieć. Mamy nadzieję, że nasze porady przydadzą się Wam i już nigdy nie będziecie się bać drewna. Zachęcamy do lektury.

Jakie triki zastosować, aby drewniane przyrządy kuchenne służyły nam dłużej?

Impregnacja drewna jest niezwykle ważna. I nie chodzi tutaj jedynie o to, które leży na blatach kuchennych czy stoły i krzesła, na których spożywamy posiłki. Z powodzeniem można także impregnować przyrządy kuchenne, które służą nam do mieszania podczas przygotowywania potraw. Zastanawiacie się, czym je zaimpregnować? Odpowiedź jest prosta – olejem spożywczym. Wystarczy każdy drewniany przyrząd natrzeć i pozostawić do wyschnięcia. Jeśli natomiast chcecie, aby drewniane przyrządy nie wchłaniały zapachów, zamoczcie je na całą noc w occie jabłkowym. Jeśli nie posiadacie octu, możecie natrzeć przyrządy sokiem z cytryny. Efekt będzie podobny.