Mistrz ceremonii parzenia kawy. Jakie predyspozycje powinien posiadać barista?
Barista to zawód z niedługą historią. Powstał jako wyodrębnienie funkcji jaką spełnia barman. Jest to osobą przystosowaną do parzenia kawy. Całość wydaje się brzmieć banalnie i prozaicznie. Niektórzy mogą zachodzić w głowę co trudnego jest w zalaniu kawy wodą lub obsługą ekspresu? I czy rzeczywiście potrzeba do tego osobnej profesji?
Oczywiście są w błędzie, który wynika z ich niewiedzy. Często wydajemy jakieś opinie nie mając na dany temat pełnej informacji. Barista ma obszerną wiedzę na temat gatunków kaw i sposób jej przyrządzania. Na kobietę zajmującą się tym fachem powiemy kawiarka. Barista doskonale wie jaka temperatura, jakie proporcje i jakie składniki są niezbędne w uzyskaniu określonego napoju kawowego. Jest on bezpośrednio w kontakcie z klientami. Musi potrafić im także doradzić rodzaj kawy.
Barista doskonale zna budowę i obsługę ekspresu do kawy. Wie do czego służą filtry do kawy, jak utrzymać je w czystości i jak przygotować mleko do danego rodzaju kawy. Barista potrafi także przygotować kawę w sposób artystyczny. Tak wykorzystać ozdobniki, aby dawały oryginalne i niezapomniane wrażenie estetyczne. Kawa w każdej kulturze odgrywa ważną rolę. Dlatego potrzeba wyodrębnienia takiej profesji jak barista. Każdego roku odbywają się także mistrzostwa baristów, którzy prezentują swoje umiejętności. Trzeba być naprawdę wybitnym w tej dziedzinie, aby zostać mistrzem. Parzenie kawy w takim wymiarze jest prawdziwą sztuką.